De kop is eraf

45 deelnemers met elkaar op onderzoek naar leiderschap in deze tijd!
Op 18 mei zijn 45 mensen van vijf verschillende organisaties met elkaar van start gegaan om antwoord te vinden op de vraag vanuit welk perspectief generatie Y leiding gaat nemen en waar deze tijd om vraagt in organisaties. Nog veel te vroeg om al resultaten te delen of conclusies te trekken. Maar een sneak preview van de gesprekken en aangescherpte onderzoeksvragen waarmee we op pad gaan komende weken kan wel!

De eerste sessie van We Generate Leadership eindigde met het verlangen en de oproep om niet teveel op Y te focussen. Als we als organisaties duurzaam ‘bij de tijd’ willen blijven, dan hebben we een goede verbinding tussen de generaties nodig. Het gaat over gister, vandaag én morgen!

Ik kom er wel!
Hoe kijk je aan tegen je loopbaan, of zelfs in bredere zin je leven? De enorme keuzevrijheid die de jongere generaties hebben ervaren in hun vormende jaren zijn anders dan het relatief strakke stramien waarin generatie X opgroeide. Toen de X’ers op de arbeidsmarkt kwamen zag de wereld er niet zo rooskleurig uit. Zij hebben met hun ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit hun eigen weg gevonden in de organisaties waarin zij werkzaam zijn. Onze leden van generatie X en Y beschrijven een andere energie en weg om daar te komen waar ze willen zijn.

notulen_sessie_019

Wat moet je als X’er die Y’er eigenlijk bieden? In de dialoog zei een X’er: “Wat zoeken jonge leiders om zich te kunnen ontplooien en ook om voldoende ervaring op te doen opdat die ontplooiing relevant is? Ik probeer te verbinden, richting te geven, te inspireren. Maar die generatie stelt zo snel de vraag ‘kan ik me hier wel maximaal ontplooien?’. Ik zou dan graag willen antwoorden ‘nee dat kan niet direct, heb even geduld én ik wil je graag houden!’.”

notulen_sessie_015

Leiding nemen (op formele plekken in de organisatie) en mezelf trouw blijven: kan dat?
Leiding nemen en mezelf trouw blijven…voor generatie Y een centrale vraag blijkt uit de gesprekken. Een Y-er zei: “Moet ik wel meedoen aan die structuur en al dat gedoe om posities? Ik wil die formele plek niet innemen, want ik geloof niet dat het dan wel gaat werken.” Een X’er had vanuit haar eigen ervaring een belangrijk advies: “Laat het gewoon los, al dat denken en doen in structuren. Stop met opboksen!! Ik heb dat zelf gedaan en daarin heel veel energie verloren. Je kan de structuren ook voor je laten werken.”

notulen_sessie_012

Loyaal aan…?
Het belang van het collectief lijkt voor X’ers een groter goed te zijn dan voor Y’ers. De leiders van generatie X dragen de organisatie, nemen hun verantwoordelijkheid en voelen loyaliteit aan de organisatie. “Je moet af en toe realistisch zijn’. De loyaliteit voor generatie Y en Z lijkt te verschuiven naar een ander niveau: loyaal zijn aan jezelf en aan het grotere doel waarin je in deze wereld aan wilt bijdragen. Daardoor blijf je trouw aan je principes. Letterlijk een voorwaarde voor duurzaamheid in organisaties! De organisatie ziet Y als een tijdelijk vehikel om daaraan te werken, zolang het past.

Een manager van generatie X: “Ik wil mensen ontwikkelen, dat is mijn grondhouding. Maar bij generatie Y lijkt de balans door te slaan naar individuele ontplooiing in plaats van, of boven het bedrijfsdoel. Dan moet ik zeggen: je ontplooit je fantastisch maar niet passend bij de bedrijfsdoelen. Ze zijn soms teveel voor hun eigen hachje bezig…”.

We zijn nog lang niet uitgepraat! En we zijn eerste interessante onderzoeksbevindingen op het spoor. Welke onderzoeksvragen of hypothesen zou jij graag toevoegen? Reageer op deze post!

De visuele weergaven van de eerste bevindingen zijn gemaakt door Yuri Veerman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *