Inspiratie: onaf!

Ons onderzoek is nooit af. Sterker nog; we nodigen je uit om eraan bij te dragen. Struin rond over onze inspiratiepagina en vind interessante filmpjes, links en artikelen. Heb je zelf iets toe te voegen aan dit platform? Graag! Neem contact met ons op of reageer op dit bericht!

Artikelen:

Natural Leadership: embracing the logic of life (The Nature of Business, 2016)
Generatie Y ziet niets in controlerend leiderschap, Financieel Dagblad, 16 mei 2016
Vrijheid blijheid, voor altijd? Elsevier, mei 2016
Young gifted and held back. The Economist, januari 2016

Andere links:

www.xzietwatynietziet.nl

PlusPunt – een nieuw actieonderzoek!

Het gesprek over de positie van de oudste werknemers in organisaties krijgt een vervolg! In onze eerdere actieonderzoeken zagen we dat de oudste generatie op de werkvloer het risico loopt geïsoleerd te raken, waardoor hun potentie niet goed benut wordt. De pensioenleeftijd schuift op. We mogen (of moeten?) langer doorwerken. We worden ook steeds vitaler oud, dus waarom niet? Aan de andere kant gaan ontwikkelingen snel en is het voor werkgever en werknemer nog niet zo makkelijk om een goede invulling van die levensfase te vinden, of daar het gesprek over te voeren. Het alternatief – aftellen tot een ‘Zwitserleven pensioen’ – is veel te karig. Daarom initiëren we samen met Jan Dijkstra en met kunstenaar Yuri Veerman een nieuw actieonderzoek vanuit het generatieperspectief: PlusPunt. We zoeken drie deelnemende organisaties. Zie de flyer voor meer informatie en laat het ons weten als dit je interesse heeft gewekt.

logo pluspunt

Eindbaas? De oudste generatie op de werkvloer

Langer doorwerken. Voor de een misschien een kans en heel normaal, voor de ander een teleurstelling of probleem. Hoe kan de oudste generatie Babyboom op de werkvloer bij de tijd blijven, een goede plek innemen en in verbinding blijven met andere generaties? Hier doen we in 2018 actie onderzoek naar in opdracht van de fondsen RCOAK en Sluyterman van Loo.

En dat die vraag zeker niet makkelijk te beantwoorden is, ontdekten we al in gesprek met verschillende organisaties en met Babyboomers zelf. Hoe blijf je in beweging? Die vraag lijkt wel een taboe, en op zijn minst ongemakkelijk voor veel werkgevers. Want het luistert zo nauw, die woorden. Voor Babyboomers is praten over ontwikkeling niet zo vanzelfsprekend als voor generatie Y of Millenials. Want leren doe je op school of in het hoger onderwijs, maar daarna ga je aan het werk! Hoezo moet ik me ontwikkelen, doe ik het nu dan niet goed? Generatie Babyboom is niet opgegroeid met #Durftevragen of #Foutenmakenisgroeien. Of met het gegeven dat je niet meer kunt vertrouwen op zekerheden, zoals het gegeven dat je met 65 met pensioen kunt gaan. Dat voelt ongemakkelijk…

En laat dat nu precies datgene zijn wat we in dit onderzoek en gesprekken willen gaan doen: het ongemak maar eens aangaan, in de hoop dat we dan een stap verder komen in dit vraagstuk. Snappen hoe generaties elkaar kunnen helpen. Hoe generatie Babyboom aangesproken kan en wil worden. Experimenteren met nieuwe instrumenten en beleid. To be continued!

Eindbaas_beelden_5

 

 

 

Afbeelding: Yuri Veerman

Een open brief van een millennial aan het management

“You hired us thinking this one might be different; this one might be in it for the long haul. We’re six months in, giving everything we have, then suddenly, we drop a bomb on you. We’re quitting.

Op LinkedIn vond ik een prachtige brief van Elizabeth McLeod over waarom het voor grote organisaties zo moeilijk is om Millennials te behouden. Ze schrijft over de generatie geboren tussen 1980 en 2000 (Amerikaanse denkers hanteren een andere indeling dan de meeste Europese sociologen doen). Millenials willen ergens werken waar ze het verschil kunnen maken. En daarin verschillen ze dan weer niets van medewerkers uit andere generaties, behalve dat ze nogal snel door hebben dat ze uitgeblust raken en dan meteen ook hun conclusies trekken.

Bedrijven waar jonge mensen dus zo weer gevlogen zijn, hebben een veel groter probleem dan dat hun ‘young talent management’ niet zo effectief is. Ze zijn de bedoeling kwijt. En dat fix je niet met gratis lunchen, tafelvoetbaltafels en zitzakken…

bron afbeelding: http://www.alexbakerphotography.com
bron afbeelding: http://www.alexbakerphotography.com

Simon Sinek over Millenials

Simon Sinek (bekend van zijn boek Start with why) spreekt over Millenials (in de Verenigde Staten wordt hiermee de generatie geboren tussen 1984 en 1999 aangeduid) op de werkvloer. Zij willen “free food en beanbags” en zijn volgens hem vervolgens nog niet gelukkig.

Millenials hebben volgens Sinek behoefte aan goed leiderschap. Op de werkvloer zou het niet alleen moeten gaan om nummers, maar om het goede leven. Dat vraagt om het aan kunnen gaan van oprechte relaties en het weg kunnen leggen van je telefoon. In heel interessant interview!

De film is af!

Christian van Duuren en Yuri Veerman hebben de laatste hand gelegd aan onze film. Dus met trots presenteren we WE GENERATE LEADERSHIP 2016 ‘X ziet X ziet wat Y niet ziet’. We zijn benieuwd naar je reactie! Het boekje dat gemaakt is voor de slotmanifestatie wordt op dit moment omgezet in een digitaal toegankelijke versie. Dus stay tuned 🙂

 

Resultaten en ervaringen delen tijdens manifestatie

save-the-date

15 september 2016 is de (besloten) manifestatie van We Generate Leadership!

In drie bijeenkomsten tussen mei en september 2016 hebben de deelnemers van PostNL, Aegon, Alliander, Twynstra Gudde en P2 zichzelf leren kennen als kind van hun tijd, vragen en verhalen uitgewisseld over hun organisaties en leiderschap. Generatiegenoten van verschillende organisaties hebben elkaar geïnterviewd. Op 15 september delen we de ervaringen en inzichten daaruit. En bespreken we met elkaar: wat willen en kunnen we hier (verder) mee? Het onderzoek is nog niet af, maar gaat met kleine experimenten en gesprekken verder in de verschillende organisaties. En dat is maar goed ook.

 

De resultaten uit het onderzoek zijn ook vertaald in een korte film en een boekje. Het beschrijft de belangrijkste thema’s die uit dit onderzoek naar boven komen en het antwoord van de verschillende generaties hierop. Wat zijn hun ideeën over leiderschap, over werk, intuïtie, ervaring, samenwerken, het bedrijf en hun positie ten opzichte van dat bedrijf? Neem contact met ons op als je nieuwsgierig bent!

 

 

De kop is eraf

45 deelnemers met elkaar op onderzoek naar leiderschap in deze tijd!
Op 18 mei zijn 45 mensen van vijf verschillende organisaties met elkaar van start gegaan om antwoord te vinden op de vraag vanuit welk perspectief generatie Y leiding gaat nemen en waar deze tijd om vraagt in organisaties. Nog veel te vroeg om al resultaten te delen of conclusies te trekken. Maar een sneak preview van de gesprekken en aangescherpte onderzoeksvragen waarmee we op pad gaan komende weken kan wel!

De eerste sessie van We Generate Leadership eindigde met het verlangen en de oproep om niet teveel op Y te focussen. Als we als organisaties duurzaam ‘bij de tijd’ willen blijven, dan hebben we een goede verbinding tussen de generaties nodig. Het gaat over gister, vandaag én morgen!

Ik kom er wel!
Hoe kijk je aan tegen je loopbaan, of zelfs in bredere zin je leven? De enorme keuzevrijheid die de jongere generaties hebben ervaren in hun vormende jaren zijn anders dan het relatief strakke stramien waarin generatie X opgroeide. Toen de X’ers op de arbeidsmarkt kwamen zag de wereld er niet zo rooskleurig uit. Zij hebben met hun ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit hun eigen weg gevonden in de organisaties waarin zij werkzaam zijn. Onze leden van generatie X en Y beschrijven een andere energie en weg om daar te komen waar ze willen zijn.

notulen_sessie_019

Lees meer

We gaan van start!

ready for take off

Het was even spannend of we We Generate Leadership van de grond zouden krijgen. We hebben de afgelopen weken met tal van organisaties over ons initiatief gesproken. Overal proefde we enthousiasme en werd de relevantie van het onderzoek begrepen, maar het bleek vaak lastig om het traject in drukke agenda’s en bestaande structuren voor opleiding en leiderschapsontwikkeling in te passen. We zijn er bijzonder trots op dat vijf organisaties met ons dit spannende experiment aan willen gaan!

De deelnemers binnen de organisaties worden op dit moment geworven. We zijn heel nieuwsgierig naar de groep leiderschapsonderzoekers die we straks bij elkaar zullen hebben bij de start op 18 mei! We zullen op dit blog verslag doen van het traject en de tussentijdse onderzoeksresultaten. Heb jij al eerste beschouwingen of interessante artikelen/filmpjes/quotes voor op deze site? We vinden het leuk als je die vast aan ons mailt (mail@onverwachtezaken.nl) dan plaatsen we ze op de blog. Of reageer op dit bericht.

Evoluerend leiderschap in generatieperspectief

Pieter van Dijk (1946), socioloog en auteur van het boek ‘De generatiecrisis. Kenmerken en kansen.’ (SWP, Amsterdam; 2010) is iemand met wie Petra en ik graag samenwerken op het gebied van generaties. We vroegen hem te reageren op ons initiatief.

Hij stelt dat leiderschap en de context van de tijd nauw met elkaar verbonden zijn. Leiderschapsstijlen veranderen mee met de tijd(geest). Veranderingen in de samenleving vragen om andere vormen van leiderschap. Het ‘weefsel’ van ‘oudere’ leiderschapsstijlen in organisaties is vaak taai en leiders worstelen met het vinden van effectieve antwoorden op wat de tijd vraagt. Pieter omschrijft in zijn reflectie dat het profiel van de leiders die nu aantreden optimaal ‘resoneert’ met deze tijd. Generaties kunnen in dialoog nieuwe vormen van samenwerking ontwikkelen om oude patronen en nieuwe mogelijkheden met elkaar te verbinden opdat allen ‘bij de tijd’ blijven. Hij eindigt met twee prachtige vragen voor ons onderzoek: “als er zo’n mooie match is tussen de nieuwe generatie dertigers en deze tijd, hoe kan deze nieuwe generatie dan vanuit haar generatie-DNA de leiderschapsstijl ontwikkelen die zo naadloos mogelijk aansluit bij wat deze en de komende tijden vragen? Hoe gaat dit leiderschap er uit zien en hoe kan het vorm worden gegeven?”.

Afbeelding van de Speld
Afbeelding van de Speld

Hier vind je de hele reflectie van Pieter van Dijk: Artikel ‘Leiderschap in generatieperspectief’.